Edzéstervem

Sziasztok!

A mai bejegyzésben szeretném megosztani veletek az edzéstervemet. Elég kezdő szinten vagyok sajnos, mivel egészségügyi probléma miatt 2 hónapig hanyagolnom kellett a sportot. Ez alatt az idő alatt nagyjából 4 kilót fogytam, amit az izmom bánt meg, mivel szerencsére zsírból amúgy sem volt túl sok. Borzalmasan megutáltam az alakomat, és alig vártam már, hogy újra mozoghassak valamit. Február közepétől, heti 3, egyelőre csak 20-30 perces edzéseket tartok. Nem fogyás a célom, hanem csak egy kis formásodás, izom építés. Ezek az edzések erősítő, nem pedig kardió vagy aerob mozgásformák.
Nálunk a suliban heti 5 tesi óra van. Ebből hármon rendesen dolgozunk a tanrendnek megfelelően, és 2 olyan van, amin bármit csinálhatunk. Ez a 2 egy szerdai, illetve pénteki napra esik. 

Szerdán "has nap" van, tehát az egyenes, és ferde hasizmomra végzek gyakorlatokat. Hasznosak például a különböző hasprések, de semmiképpen sem túl sok egyszerre, mivel ez könnyen hátfájáshoz vezethet. Ezenkívül plank-ot szoktam csinálni, amiből szintén többféle variáció létezik. Ha rendelkezésetekre áll bordásfal, a lábemelés is jó erre az izomtörzsre, de fekve is lehet végezni.

Péntek reggel a kar, a váll, és a hát izmai kerülnek terítékre. Ehhez nem tudok túl sok tanácsot adni, mivel kondigépekkel, és súlyzókkal végzem az edzést. Tippként csak annyit, hogy ne kezdjetek túl nagy súllyal, de ne is túl kicsivel, próbáljátok megtalálni az arany középutat, amit majd folyamatosan tudtok emelni.

Vasárnap itthon tartok "láb napot". Ebbe guggolások, kitörések, és csípőemelések tartoznak bele. Gyilkos feladat, ha a fal mellett próbáljátok "ülve" megtartani magatokat, persze szék nélkül.A láb nap sajnos sok szenvedéssel jár, utána szinte menni is alig tudunk, de higgyétek el, megéri. ;)

Ezek mellé szeretnék még egy kis aktív mozgást is beépíteni a rutinomba. Mivel kijött a jó idő, sokféle lehetőség akad erre. Remek kalóriaégetőnek számít a futás, az ugrókötelezés, biciklizés, és a különféle labdajátékok.
Nagyon fontos minden edzés előtt a bemelegítés, és a végén a levezetés. Emellett lényeges az is, hogy mindig egy kicsivel többet hozzunk ki magunkból. Én 2 hetente emelem az ismétlés számot, és azt hiszem lassan, de kezdek fejlődni. Sajnos a változás nem egyik napról a másikra következik be, ezért hajlamosak vagyunk túl sokat edzeni egy héten. Tapasztalatból tudom mondani, hogy a sok erősítés megutáltatja magát, ezért óvakodjunk a hatalmas megerőltetéstől. Az a jó, ha élvezni tudjuk azt, amit csinálunk, és türelmesen tudjuk várni az eredményt. Ez mellett ne feledkezzünk meg az egészséges táplálkozásról sem. Ez a kifejezés viszont nem azt jelenti, amit a sok tizenegy-két éves lányok gondolnak. Enni igenis kell, akkor is, ha fogyni akarunk. A túl kevés táplálék mennyiségi éhezést eredményez, ami azért alakul ki, mert nem fedezzük a szervezet által megkívánt szükségleteinket. Ez ugyan fogyáshoz vezet, de az izmainkat adjuk le először, amit szerintem senkinek sem célja elérni. Igyekezzünk kiegyensúlyozottan étkezni, és előbb utóbb megkapjuk a várt hatást.

Mindenkinek sok sikert, és kitartást kívánok ehhez!

Puszi: Victoria Bloom

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Búcsúlevél, avagy üzenet a bloggereknek

Hogyan oltsd le a saját írásodat?

A kliséken túl