Lányok és a foci #csakegyutt

Sziasztok!

 Gondolom szinte mindenki tisztában van vele, hogy milyen nap lesz holnap. A magyar válogatott Lisszabonban fog megmérkőzni a portugálokkal, és ennek tiszteletére írom a mai bejegyzést.
A témánk nem más mint az, hogy hogyan is általánosítják sokan a női futball rajongókat. Te hogy reagálsz arra, ha kiderül egy lányról, hogy szereti a focit? De úgy igazán. Nem divatból. Mi az első gondolatod, ha ezt hallod?
Mindenek előtt elmondanám, hogy én is a szurkolók közé tartozom, méghozzá a Chelsea táborához. Ezért is háborít fel annyira, mikor kijelentik, hogy a lányok csak a játékosok miatt néznek meccset. És ami a legrosszabb, ha ezt a lányok maguk terjesztik!



Hisz ez egy olyas fajta általánosítás, ami sértő azokra nézve, akikre ez egyáltalán nem igaz. Persze én sem vagyok vak, észreveszem ha egy focista jól néz ki, de nem ez az a szempont, ami miatt csapatot, vagy netán sportágat választottam. Ugyan miért ne nézhetne meccset egy olyas valaki, akinek nem lóg semmi a lába között? Miért gondolják azt, hogy egy nő nem ért a focihoz, és hogy nem tudja csupán a játék élvezetéért bámulni a képernyőt?
Az én életembe a futball a 2014-es világbajnokság révén lépett be, és azóta is igyekszem lépést tartani az eseményekkel. Számomra a sportok királya egy remek kikapcsolódást jelent. Mivel a játékban kevésbé jeleskedem, ezért marad a TV-n keresztül való szurkolás. Ez nem abból áll, hogy a focistákat stírölöm, és azt várom, hogy mikor mutatnak valakiről közelit. Bizony ugyan úgy fel tudok ugrani "Ott van baszd meg!" kijelentéssel, mikor a csapatom gólt szerez, akárcsak egy ellenkező nemű. Számomra egy szép beadás jelenti az igazi elismerést, és nem az, hogy milyen királyul áll Neymar új haja. Azt el kell ismerni, hogy egy nő máshogy tekint egy játékosra, de ennek az az oka, hogy az focista bizony egy férfi. Le merem fogadni, hogy ez fordított esetben is így van. Mára már kezdenek egyre hétköznapibbá válni a női futball csapatok, de véleményem szerint sokaknak ez még mindig nem természetes. A férfiak játékának tartják, és a többség csak az erősebbik nem mérkőzéseit tekintik meg. Bevallom, én sem nézek női meccseket, de mentségemre szóljon, hogy nem is igazán közvetítik őket. Ha egy férfi női mérkőzést tekint meg bizonyára nem a labda az egyetlen olyan gömbölyű dolog, amire felfigyel.
Emellett az is igaz, hogy olyanok is vannak, akik szurkolónak vallják magukat, de ők amint találnak egy jobban kinéző pasit, már hagyják is ott az addig egekig magasztalt csapatot.
Végül pedig egy szintén nagyon bosszantó jelenség: mikor valaki csak akkor drukkol, ha nyer a csapata. Sajnos a magyar válogatott tavalyi EB szereplése alatt is nagyon jellemző volt ez, de az ilyen emberekkel bizony nem kell foglalkozni. Mindig is voltak, és lesznek is divat szurkolók, de tudnunk kell, hogy az igaziak mellettünk állnak, és ugyan úgy kiállnak az övéikért, mint mi magunk.
Megjegyezném, hogy ebben a bejegyzésben senkit sem akartam megsérteni, de ha valakit mégis bántóan érintett a téma, akkor kultúrállt hangnemben tegye közzé a véleményét. A holnapi meccshez pedig sok sikert nemzetünk fiainak, és mindenkinek jó szurkolást kívánok!
Puszi: Victoria Bloom

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Búcsúlevél, avagy üzenet a bloggereknek

Hogyan oltsd le a saját írásodat?

A kliséken túl