Mit rejt a tölcsér mélye? - Avagy fagyizóban dolgoztam
Nektek
mi a nyár legnélkülözhetetlenebb kelléke? Remélem néhányotoknak
eszébe jutott a fagyi. A krémes finomság szinte minden sarkon
kapható, ma már ezerféle ízben. Mindenkinek megvan a kedvence, de
nem vagyunk restek az újakat kipróbálni. A fagyizó előtt
elsétálva gondolkoztál már azon, hogy milyen lehet a pult másik
oldalán állni? Csak sziesztázol az árnyékban, kiszolgálod a
vevőket és néha te is megeszel egy-egy gombócot, gondolnád
jogosan. A fagyasztott mennyország szerelmeseinek igazi álommunkának
tűnhet. El kell hogy szomorítsalak,
mivel ez nem így működik.
Nemrég
szerencsém (vagy balszerencsém) volt megismerkedni ennek a munkának
a követelményeivel. Ha érdekel, hogy mivel
jár a fagyi árusok élete,
tarts velem!
A
mesedélutánt kezdjük azzal, hogy 12 órás műszakom volt. Reggel
8-tól este 8-ig. 5:30-kor kellett kelnem, hogy el tudjak készülni
a buszig, és 20:20-kor értem volna haza.
Miután
beértem, negyed órányi késés után befutott a főnök is. Szépen
elmagyarázta, hogy miből is áll a napi rutin. Nyitás előtt ki
kellett
tölteni egy jelenléti ívet. Felírtam a nevemet, a születési
dátumomat, adószámomat stb. Ezután meg kellett számolnom a
kasszában, illetve A pénztárcában
lévő
összeget, ami a bevételt takarta. Ezt is fel kellett írni.
Mindemellett a három hűtő hőmérsékletét is kötelező volt
feljegyezni az utókornak.
8
órakor kinyitottunk, kitettük a "cégért", és vártunk
a vevőkre. Kezdetben nem is
volt olyan
rossz. A napközbeni feladatok a fagyi kiadásából, takarításból
és a hűtő hőfokának állítgatásából álltak. Emellett,
ha elfogyott a fagyi, egy másik adagot kellett betenni helyette a
pultba. Sajnos a finomságot nem nekünk kellett gyártani, hanem
rendelve volt, pedig kíváncsi lettem volna, hogyan készül.
Nem is hangzik rosszul ugye? Az első pár órában nem is volt
probléma, de
miután
az óra delet ütött, halálra untam már magam. Lehet, hogy
csábítóan hangzik, hogy kevés a meló, de pont ez miatt szörnyű.
Elképesztően lassan teltek az órák, ráadásul a mobilnetem is
fogyóban volt. Beszélgetőtársra csak ritkán leltem, lévén,
hogy ismeretlen voltam a környéken. Útközben kiderült, hogy
egész héten nekem kell dolgoznom. Belegondoltam, hogy 450
forintos órabérért
ácsorognom kéne 6 napon keresztül... Nekem van egy
alapvető
mozgásigényem, ami ez által semmiképp sem teljesülhetett volna.
100%, hogy nem bírtam volna ki a folyamatos semmittevést. Komolyan
elgondolkoztam, hogy mi lenne a jobb. 12 órán keresztül álldogálni
az árnyékban (mivel
leülni nem szabadott),
és szinte semmit sem csinálni, vagy egy gyárban végigdolgozni, 30
fokban 8 órát. A gyárat választottam. Még aznap, 16 órakor
"felmondtam". Bármennyire is kecsegtetőnek hangzott egy
fagyizóban dolgozni, rájöttem, hogy nem éri meg. Legalábbis
kilométerekkel
a Balatontól, egyáltalán nem. Kevés
vevő tévedt csak arra, és a fél napot egyedül tölteni nem az én
világom. Tapasztalatszerzésnek nem volt rossz, de soha az életben
nem mennék vissza. Persze biztos vannak, akiknek megfelelőek ezek a
viszonyok, de az nem én vagyok.
Nektek milyen
tapasztalataitok vannak diákmunkával kapcsolatban? Dolgoztatok már
fagyizóban?
Puszi: Victoria
Bloom
Megjegyzések
Megjegyzés küldése