Miről írjon a blogger?

 Emlékszel arra a pillanatra, amikor elhatároztad, hogy megnyitod az első blogodat? Végre szavakba önthetted a gondolataidat és az érzéseidet, netán a történetedet kezdted el publikálni. Persze, hogy emlékszel. Hatalmas elhatározás volt számodra, de lassan hozzászoktál, és a mindennapjaid részévé vált. Idővel már nem annyira „izgi”, mint a kezdetekkor, de nem szűnik meg jónak lenni.

 Miért is jó blogolni? Mert a billentyűzet mindig ott van, és nem fordul el tőled érdektelenség, vagy időhiány miatt. Az írás az, ami által megkönnyebbülhetsz, és kiadhatsz magadból mindent, az nélkül, hogy kimondanád. Nincs olyan, hogy tabu téma, bármit legépelhetsz, ami csak az elmédet foglalkoztatja. Ha nem akarod, még a nevedet sem kell felvállalnod hozzá. Kreálhatsz magadnak egy "alteregót" és senki sem fog kutatni, hogy ki áll az álnév mögött. Végre a belsődet adhatod át az embereknek, és nem a felszín alapján ítélnek meg. Persze az egyik legjobb dolog az egészben, ha véleményezést is kapsz. Szerintem kevés olyan blogger van, aki nem törődik a nézettséggel. Az elején azt mondjuk, hogy már az is boldoggá tesz, ha tízen elolvassák a bejegyzésünket, de ahogy haladunk előre, egyre inkább foglalkoztat minket ez a kérdés.


Ha egy jobban sikerült cikkedet elolvasták ezren, persze hogy elszomorodsz, ha a következőt csak ötvenen. Bloggerként ez az elsődleges visszajelzés a munkásságunkkal kapcsolatban, ezért természetes, hogy érdekelnek a számadatok. Olyan ez, mint az íróknak az eladások száma. Mi ehhez viszonyítunk. Vannak bizonyos témák, amik sokakat vonzanak. Mindenki szép, és sportos akar lenni. Szerintem a szépségápolásról és a testedzésről szóló bejegyzések a legkedveltebbek. Mindig fejlődik a két "iparág", és mindig lehet újat mondani. Előfordul nem egyszer, hogy a világ felkap valami jó kis témát, és jobbára csak arról folyik a szó az interneten. Ilyen volt például a tavalyi EB szereplés. Jelentős módon nőtt a hirdetések, sportújság és szurkolói felszerelés eladások, és persze a focis blogok száma. Mindezzel semmi baj, hisz az egész országot foglalkoztatta, de úgy vettem észre, sok olyan fanfiction is akadt, amely divatból indult. Kérdem én, hogy miért. Helyénvaló, hogy nem értünk mindenhez, és ez által nincs igazán mondanivalónk a dologhoz. Persze érthető, hogy a nézettség hullámvölgyekkel teli útján mindenkit vonzanak a minél magasabb csúcsok, de megéri? Személy szerint sosem írok olyan témáról, ami nem foglalkoztat. Egy az, mert nem élvezném, pedig az írásnak pontosan ez az elsődleges célja: a szórakoztatás. Másrészről pedig nem tudnék hiteles adatokkal szolgálni. Eljöhet a kínos szituáció, mikor te leírod azt, hogy Dzsudzsiék 15 km-t futottak az edzésen, ráadásul fél óra alatt, és ezt te mind végignézted, és közben jól elbeszélgettél az edzővel is. Aztán jön valaki, aki járt már fociedzésen, és felvilágosít, hogy ez nem így működik. Senki sem akarja megtéveszteni az olvasóit, nemde? Mi értelme van hát, ha megteszi, még ha nem is szándékosan? Nem tudod a maximumot nyújtani, ha szimplán divatból blogolsz valamiről. Az írásod nem lesz annyira szenvedélyes, és nem adja azt a hatást, hogy te igenis kötődsz a szavaidhoz. Sose hagyd, hogy a statisztika legyen a legfőbb mérvadó, mikor kiválasztod a következő cikked/történeted témáját. Ha már elkezdtél blogolni, maradj hű magadhoz, és írj arról, amiről szeretnél, még ha alig tízen olvassák is. Hidd el, a hasonló érdeklődésű személyek úgy is rád találnak majd. Sose feledd el önmagadat adni blogolás közben, mert ez az, ami megkülönböztet a többiektől, és egyedivé teszi az oldaladat.



Puszi: Victoria Bloom

Megjegyzések

  1. Szia! Köszönöm ezt a bejegyzést, nagyon jó volt olvasni! Pont a napokban gondolkodtam el ezen, ugyanis nagyon változó a blogom nézettsége. Van, amit 580-an is elolvastak, szerintem nagyrészt azért, mert szándékosan provokativ címet adtam neki, az átlagos nézettségem olyan 160 körül van, de az egyik kedvenc, legszemélyesebb írásom még mindig csak 45 megtekintést tudhat a magáénak, pedig egy éve fent van már. Ezek kapcsán gondolkodtam el azon, mit csinálok rosszul, és mit kéne megváltoztatnom ahhoz, hogy több legyen a nézőm? Figyelem a - szerintem - indokolatlanul sok figyelmet kapó bloggerek tevékenységét, arra gondolok, hogy én se írok ennél rosszabbul, és nem értem, akkor miért pont ők a felkapottak. Jó, hogy megírtad ezt, mert kisegítettél egy elkeseredős hullámvölgyből. Persze nem tudtam volna holmi megtekintéshiány miatt abbahagyni, hiszen évek óta életem része a gondolataim ilyen formában történő megosztása, de vannak ilyen nehéz pillanatok, amikor az ember eltöpreng, van-e értelme annak, amit csinál. Nagyon hálás vagyok neked ezért a bejegyzésért!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Akkor látom pont jókor érkezett ez a cikk. Szerintem ha visszaesik a nézettség mind elbizonytalanodunk kicsit, de gondolj arra, hogy nem érdekelhet minden téma mindenkit. Írj arról, amiről csak akarsz, hogy élvezd azt, amit csinálsz!

      Törlés
  2. Szia!

    Őszintén szólva akkor, amikor bejegyzést írok, nem gondolkodom el azon, hogy népszerű-e a téma vagy sem, csak később ráncolom a homlokomat, hogy nahát, erről mások is írtak vagy éppen erről még a kutya nem tett ki bejegyzést... Az én esetemben mondjuk teljesen mindegy, mert kevés visszajelzést kapok, a statisztika meg abszolút nem számít, mert az, hogy valaki rákattint a linkre, nem jelenti azt, hogy tetszett neki a cikk, érdekesnek találta, de még csak azt sem, hogy végigolvasta... Igaz, részben örülök annak, hogy kevés kommentet kapok, mert így legalább nem az motivál engem, hogy minél több lájkot gyűjtsek, hanem az, ami az elején: leírni a véleményemet, gyakorolni az írást és egy kicsit önmagam lenni.
    Nagyon tetszett a bejegyzésed, jó, hogy van, aki ír erről a témáról is :)
    Üdv: Kriszti

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Tökéletes a hozzáállásod! Elmosolyodtam a kommenteden. Köszi, hogy írtál. :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Búcsúlevél, avagy üzenet a bloggereknek

Hogyan oltsd le a saját írásodat?

A kliséken túl