Filmek az elmezavarról

Sziasztok!
Még sohasem került elő a blogon a filmek világa, pedig számos olyan alkotást tudnék felsorolni, ami minden egyes képkockájával lenyűgözött. A jövőben nagy valószínűséggel több ajánlóval is találkozhattok az oldalamon, de aki a könnyed, másfél-két órás vígjátékokat kedveli, azok nem fognak kedvükre való témát találni a posztjaimban.
Ma egy igen komoly jelenséget szeretnék előtérbe helyezni, mégpedig az elmebetegséget. Tudom, hogy eléggé rémisztőnek hangzik, de remélem nem vagyok egyedüli, akit érdekelnek a lelki problémák, különösen ezek a durva, elfajult formák, amiket már betegségnek hívunk. A pszichológia nagyjából akkor keltette fel az érdeklődésemet, amikor elkezdtem komolyabban venni az írást. Egy-egy karakter megalkotási folyamata is igényel pszichológiát, még akkor is, ha a történet egy idő után átveszi az irányítást. Ha hihető sztorit akarunk kiadni a kezünk közül, elkerülhetetlen, hogy beleássuk magunkat a szereplő lelki világába, hogy megtudjuk, mi lenne a következő logikus lépése.
A továbbiakban olyan filmeket mutatok be nektek, amelyekben a tudatalatti eldeformálódás kerül a középpontba. Remélem sikerül meghoznom a kedvet egy esős hétvége alatti kuckózással és teaivással összekötött filmezéshez. :)

VIHARSZIGET

A Leonardo Di Caprio főszereplésével készült film belopta magát a szívembe, és azóta ha egy jó filmet akarok ajánlani másoknak, mindig ezt említem meg. Leo egy nyomozót alakít benne, akit egy Viharsziget nevű helyre szólít a kötelesség. Itt egy elmegyógyintézet működik, ahonnan nemrégiben eltűnt az egyik beteg. Az ő felkutatása miatt érkeztek a törvény emberei, csakhogy az ügy nem annyira egyszerű, mint ahogyan tűnik. És egy hatalmas összeesküvés látszik kibontakozni. Kevés olyan film van, aminek fordulatos a befejezése, de ennek a történetnek akkora csavar van a végén, hogy szinte lehetetlen előre sejteni.



ÖT TÖRTÉNET AZ ELMEZAVARRÓL

A négy alkotás közül ez a legkönnyebben elérhető, mivel a Youtube-on is fent van (LINK). Ahogyan a cím is mutatja, öt különböző sztorit kapunk, gyenge összefüggésekkel. Öt betegséget mutatnak be nekünk, többek között a skizofréniát és a depressziót. Számomra a depresszió volt a legmegrendítőbb, mivel ez a jelenség közel sem olyan könnyed, mint ahogyan a tizenéves lánykák gyakorta elképzelik. A film azt is bemutatja, hogy miként hat ki a család többi tagjára ez a sötét felhő, és hogy milyen mértékben keseríti meg a mindennapjaikat.



A STONEHEARTS ELMEGYÓGYINTÉZET

Ismét egy intézet, no meg egy újabb csavar. A történet Edgar Alan Poe nyomán készült, akinek a neve többetek számára is ismerősen csenghet. 1899-ben járunk, amikor még közel sem úgy kezelték a mentális betegeket, mint napjainkban. A friss diplomás Dr. Edward Newgate állást kap a címben szereplő intézetben, és hamar rájön, hogy semmi sem olyan, mint amilyennek először látszik. A létesítményben kaotikus állapot uralkodik, és hogy ennek mi az oka, azt a legmélyebb bugyrokban járva hamar kideríti a doktor... Időközben szerelmi száll is fűződik, ami egyetlen indokként biztatja arra Edward-ot, hogy ne meneküljön hanyatt-homlok a környékről.



A TITKOS ABLAK

Stephen King és Johnny Depp rajongók figyelem! Aki még nem hallott erről a filmről, annak mindenképpen érdemes végignéznie. A középpontban egy kiégett író áll (ugye mind átérezzük mit is jelent ez?), akit a minap meglátogat egy rejtélyes idegen, de nem azért, hogy autogramot kérjen. A nemrégiben elvált és szinte remete életet folytató Mort napjai egyre inkább megkeseredettek, főleg miután számos bűncselekmény történik a közelében. Az idegen látszólag nem akar engedni, hisz váltig azt állítja, hogy Mort tőle lopta egyik történetének ötletét. Az eredeti novellával összehasonlítva nekem a film tetszett jobban, mivel a végkifejlet izgalmasabbnak hatott számomra.


Ti milyen hasonló témájú filmeket ismertek? Láttátok már ezek közül valamelyiket?

Puszi: Victoria Bloom

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Búcsúlevél, avagy üzenet a bloggereknek

Hogyan oltsd le a saját írásodat?

A kliséken túl