Falu Vs. Város: Nyári élet

  Nem tudom, ki hogy van vele, de én imádok falun élni. Születésemtől fogva a vidéki lét nyugalma a természetes környezet számomra, és nehezen tudom elképzelni, hogy ez megváltozzon. Kevesebb az autó, kisebb a lakosság és sokkal egészségesebb a levegő, mint egy nagyvárosban. Véleményem szerint a falun tartózkodásnak nyáron tapasztalhatjuk meg leginkább a pozitív oldalát, ugyanakkor vannak olyan dolgok, amik csak a városokban elérhetőek. Mindkettőnek akadnak hátulütői, de számos érvet lehet felhozni mellettük. Hasonlítsuk össze a kettőt, és döntsük el, hogy melyik az ideálisabb. :)



Gyümölcsök és zöldségek
Falu: Kevés olyan udvar van, ahol ne lehetne találkozni legalább egy gyümölcsfával vagy bokorral. Mindemellett aki foglalkozik a veteményezéssel, zöldségeket is tud termeszteni, hisz a talaj adott hozzá. Készíthetünk házi lekvárokat vagy savanyúságot, ami szintén nagyon finom és egészséges. Ám ha sok a termés, sok vele a munka, és a gyümölcsszezont bizony nem lehet tisztán megúszni. Meggymagozás, barack szüretelés, a borsó és babfejtésről nem is beszélve.
Város: Többféle és szebb is a kínálat, ráadásul találkozhatunk olyan élelmiszerekkel, amik nem szezonálisak vagy nem teremnek meg a mi éghajlatunkon, de ezek sajnos rengeteg vegyszert és tartósítószert tartalmaznak, arról nem is beszélve, hogy egyes helyeken mekkora árat el tudnak kérni ezekért.



Hűsölés
Falu: Mivel van kert, elfér egy medence. Napozni is bármikor kifeküdhetünk, és van, ami árnyékot adjon. Ha szerencsések vagyunk, még egy fagyis autó is az utcánkba téved, de bizony van, hogy a kíváncsi szomszédoknak éles a szemük, és ezt a szégyenlősebb emberek kevésbé tolerálják.
Város: Sok városban van strand, és néhány helyen eléggé borsos a belépő, de legalább nem néznek ránk furcsán az ott lévők, hiszen mindenki pancsolni jár oda.

Háziállat
Falu: Nyáron több idő jut a kedvenceinkre, akiknek elegendő teret tudunk biztosítani. Jómagam egy kutya, két nyúl és fogalmamsincshány macska büszke tulajdonosának mondhatom el magamat. Igaz, hogy néha meggyűlik velük a bajom, de ettől függetlenül imádom őket. Persze van egy hatalmas negatívum. Egy szó: takarítás. Sok állat sokat kakil.
Város: A panellakásokban macerás állatot tartani, és a kedvenceinknek sem a legjobb, ha be vannak zárva a nap nagy részében.

Bevásárlás
Falu: Bár ez nem tipikusan nyári elfoglaltság, de megemlítem. Ha fejlett a község, akár még 3 kisboltot is találhatunk. Meg tudjuk venni azt, ami nagyon szükséges, de valószínű a szupermarketes ár duplájáért. A legközelebbi piac kilométerekre van, szóval ha enni akarunk valamit, irány a busz vagy az autó, mivel hiába a termény és a haszonállat, mindent akkor sem tudunk magunk előállítani.
Város: Bármit beszerezhetünk, amihez csak kedvünk van. (Na jó, sugármeghajtású repülőgépet és Zack Efront nem biztos, hogy árulnak a Tesco-ban) Jelenleg a ruhaüzletekben tartanak a hatalmas leárazások, szóval aki még nem ment el körülnézni, annak azt ajánlom, siessen. (Nem ide illő, de nekem a New Yorkerben sikerült rátalálnom két eszméletlen puha pulcsira, darabjáért pedig kemény 490 Ft-ot fizettem. Tényleg siessetek. :D )

Csend és nyugalom
Falu: A falu nyáron sem forgalmasabb, mint máskor. Ugyanolyan békesség uralkodik, mint az év többi szakaszában.
Város: Az éjszakai élet magasabb szintre lép. Több ember kódorog az utcákon, és nem biztos, hogy józan állapotban. Aki nehezen viseli a tömeget, az nem szívesen van ilyenkor az utcákon vagy a bevásárlóközpontokban.




Nyári zápor
Falu: Ahhoz, hogy átmenj a nagyihoz eső után speciális felszerelés, vagyis gumicsizma és úszási tudás szükséges. Minden csupa sár, és a kutyád előszeretettel fröcsköli rád, vagy lök bele.
Város: A víz itt talán könnyebben elfolyik, és bár vannak pocsolyák, egyszerűbb elmanőverezni mellette, mint egy falusi udvarban.

Fagyi
Falu: Vagy megvárod a fagyis kocsit, vagy elmész a boltba egy kétezer forintos dobozosért.
Város: Minden sarkon van egy fagyizó, de ha nem felel meg a kínálat, menj be egy boltba. Garantáltan lesz ott húszféle jégkrém, Carte D'Or a szivárvány színeiben és sok olcsóbb fagyi is.

Sportolási lehetőség
Falu: A szobád vagy az udvar, mivel a sportpálya (amennyiben van ilyen) elhanyagolt, illetve a helyi Neymárok járnak oda focizni esténként. Erről szeretnék majd egy külön cikket írni, amiben elmondom az ezzel kapcsolatos tapasztalataimat.
Város: Ha futni akarsz, simán kimehetsz az utcára, hisz mások is ezt teszik. A konditeremre is több időd jut, ezért ha van pénzed bérletre, hajrá. Arról nem is beszélve, hogy mennyi pálya áll rendelkezésre.



Kikapcsolódás
Falu: Max TV nézés és kirándulás a szabadban.
Város: Mozi, klubok, éttermek, cukrászdák, parkok. Soroljam még?

Hőség
Falu: A hőség elviselhetetlen.
Város: A hőség szintén elviselhetetlen.

Szerintem nagyon király, ha valakinek van összehasonlítási alapja, de még így is nehéz eldönteni, hogy melyik az élhetőbb környezet. Azt hiszem, mindenki számára más felel meg. Ti melyik variációt tekintitek kedvezőbbnek? Mi az, amit szerettek a falusi, illetve a városi életben?

Puszi: Victoria Bloom

Megjegyzések

  1. Sziaa. Nagyon tetszett a cikked. En is imadok falun élni és ha tudok sokszor megyek haza a szüleimhez. Helyi Neymarok....😆 ez nagyon tetszett. További sok jó cikket. Puszi Andrea 😉

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Igazán köszönöm a visszajelzést. :) Falu forever. :D Igyekszem majd.
      Puszi: V. B.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Búcsúlevél, avagy üzenet a bloggereknek

Hogyan oltsd le a saját írásodat?

A kliséken túl