A cukrok zsákutcájában

Sziasztok!

Ma egy étkezéssel kapcsolatos cikket hoztam nektek, arról, hogy mennyi cukrot is viszünk be valójában a szervezetünkbe, miközben nem is tudunk róla.

Mi a diétázók legfőbb ellensége? Természetesen a zsír, és a cukor. Azzal nagyjából tisztában vagyunk, hogy mikor, mennyi zsírt/olajat fogyasztunk, de mi a helyzet a cukorral? Nem is gondolnánk, hogy mennyi szacharózt viszünk be naponta a szervezetünkbe, pedig az ajánlott mennyiség maximum 50 gramm lenne. Aki odafigyel az étkezéseire, szinte mindig megnézi az összetevők listáját, és a kalória táblázatot az adott termék csomagolásán. Erre a „hóbortra” csak nem rég szoktam rá igazán, és elborzaszt, hogy egy étel mennyi cukrot is tartalmaz valójában. Nézzünk meg pár példát, hogy miről is lenne szó valójában.


ITALOK
A boltok polcain számtalan üdítőital közül válogathatunk, és még ha nem is érezzük őket annyira édesnek, meglepő, hogy mennyi cukrot tartalmaznak.
Coca-cola: A klasszikus coca-cola 100 grammjában 10,6 grammnyi cukrot tartalmaz, ami azt jelenti, hogy 1 liter kóla megivásával a napi bevitel dupláját teljesítjük...

Cappy: A klasszikus narancstól kezdve az ananászig rengeteg variáció van a márka felhozatalában. Ezek összetétele körülbelül 8-14% százalékban cukor.

Jegeskávé: Biztos sokan vannak közületek, akik napi szinten hódolnak a kávé iránti szeretetünknek. Azt tanácsolom, hogy ezt otthon tegyék, hisz a boltban kapható előre elkészített jegeskávék 10%-a cukor.

Ide tartoznak még a különböző teák, energiaitalok és ízesített ásványvizek is.

ÉTELEK
Ennél a pontnál nem említem meg a különféle csokikat, és kekszeket, hisz mindenki tudja, hogy mit tartalmaznak azok. Lássuk inkább azokat az élelmiszereket, amik számomra meglepőek voltak.
Müzli: Bár kapható már rengeteg hozzáadott cukrot nem tartalmazó fajtája is, a többség mégis tele van szénhidráttal. Márkától függően ez akár 30-40 grammra is tehető.

Zabkása keverékek: Tudjuk, hogy a zabpehely ízletes, tápláló reggeli, de mi van a boltban árult, ízesített „5 perc alatt elkészül” verzióval? A FIT REGGELI erdei gyümölcsös mixe 27 gramm cukrot tartalmaz.

Gyümölcsös joghurtok/túrókrémek/tejberizs: Diétásnak hangzik, nem igaz? Számomra ez is egy csalódás volt. Eltérő, hogy mennyi a cukortartamuk, emelj csak le egyet a polcról, de vigyázz, ne maradjon tátva a szád a számokat látva.
Ezeken kívül egyes péksütemények is több grammnyi cukor felhasználásával történik, ezért érdemes odafigyelni ezekre.


Itt elmondanám, hogy mint az összes többi tápanyagra, a cukorra is szüksége van a szervezetünknek. A cikk nem azért született, hogy buzdítson bárkit is a szacharóz teljes mértékű elkerülésére. A téma csupán saját megdöbbenésem miatt jött létre, hisz mindenki tudja mennyi túlsúlyos, szív- és érrendszeri problémával küzdő ember él világszerte. Ennek egyik fő okaként a magas cukorfogyasztást jelölik meg. Épp ezért van, hogy nem tudom hová tenni, mikor a címkéken két jegyű számok virítanak a cukor szó után. Véleményem szerint akár fele ennyi cukorral is ízletes élelmiszereket lehetne előállítani, de a bolti kínálatot sajnos nem tudjuk megváltoztatni.
Tipp: A cukor fogyasztását a délelőtti órákra, illetve edzés előtt időzítsd, ha lehet. Így a szervezet nap közben fel tudja használni ezt a mennyiséget, és kisebb az esély a hízásra.

Puszi: Victoria Bloom

Megjegyzések

  1. Ez is egy megnyerő cikked volt. Nekem is szokásom lett a címkék nézegetése, bár én csak a fehérjéket és a kalóriákat figyelem. Mivel a hízás a lényeg nálam, a többi nem olyan lényeges számomra. Mégis ez a cikk ledöbbentett. Köszönöm, hogy olvashatlak 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy elolvastad. :)
      Bizony, valóban megdöbbentő adatok.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Búcsúlevél, avagy üzenet a bloggereknek

Hogyan oltsd le a saját írásodat?

A kliséken túl